Tomten Håkan Thornell har flyttat tomtebyn
Tomten Håkan Thornell vid den äldsta timmerbyggnaden, Tomtestugan med 18 år på nacken. Foto: Amanda Heijbel/Sveriges Radio

Tomten från Kolmården på plats i Hejdeby

"Folk har varit jättevänliga"
1:26 min

I 18 år stod tomtebyn i Kolmården. Men när Ostlänken planerades fick tomten flytta till Gotland. Nu är de 12 byggnaderna på plats i Hejdeby.

Varje år brukar omkring 15.000 besökare komma till Håkan Thornells tomteby, som han själv beskriver som en icke-kommersiell verksamhet. Nu har byn fått ge plats för den nya snabbtågsjärnvägen Ostlänken, och tomten har fått leta ny mark. Lika högt besökstryck förväntar han sig inte när byn ny finns på ön istället, men likväl satsar han på framtiden.

Just nu har de 12 byggnaderna - som bland annat innefattar Tomtestuga, kyrka, legomaskin och skolsal till tomtenissarna - flyttats till Hejdeby. Därmed börjar en ny epok för tomten Håkan Thornell, och det har varit en del känslor på vägen, berättar han.

- Det har ju varit en ganska arbetssam jobbig process. Men nu börjar det ju kännas ganska okej, när man ser att husen är på plats. Sen har jag alltid varit lite orolig för vad folk på Gotland ska säga om oss när vi kommer, fastlandsbor, och tränger oss in här. Men det har ju känts fantastiskt bra hittills alltså, och folk har varit jättevänliga och snälla mot oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".