Ardalan Shekarabi. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) besökte Gotland i dag. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Civilministern sågar Stockholms hållning i regionfrågan

Ardalan Shekarabi: Stockholm får lära sig att visa lite större solidaritet.
1:27 min

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) på Gotlandsbesök anser att det är osolidariskt av Stockholm att motsätta sig en gemensam storregion tillsammans med Gotland.

Men även bland riksdagspartierna är motståndet mot regionreformen stor och på frågan om han tror att det blir en storregion med Stockholm och Gotland, svarar han: 

–Det får vi se, vi gör ju vad vi kan. Vi har tillsatt utredningen, vi har jobbat tillsammans med de berörda landstingen och på Gotland har ju regionen lämnat ett positivt remissvar och så ser det ut på de flesta ställen, säger Shekarabi

För närvarande finns det ingen majoritet för förslaget i riksdagen men för att försöka nå en överenskommelse har regeringen bjudit in riksdagsparterna till samtal, måndag den 31 oktober.

Ett problem för Gotlands del är att Stockholms kommun, som är den största aktören i den tänkta regionen, också säger nej till att Gotland ingår i deras region.

 – Stockholm får väl lära sig att visa lite större solidaritet. Stockholm har ett jätteansvar för att bidra till att hålla ihop vårt land och minska de regionala klyftorna. Stockholm går bra för att resten av Sverige bidrar. Jag blir provocerad när jag ser att det finns en alltför Stockholmscentrerad bild av verkligheten, säger civilministern.

Men varför ska Stockholm med sin starka ekonomi vilja dela delar av den med Gotlands väldigt svaga ekonomi?

– För att i Sverige håller vi ihop, säger Ardalan Shekarabi som har svårt att se någon annan regiontillhörighet för Gotlands del än det förslag som ligger. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".