Ali Rezaei
Foto: Magnus Liljesköld/Sveriges Radio

Ali på Gotland nekas asyl när hans ålder räknas upp

"Jag har aldrig sett Afghanistan"
2:17 min

Ali Rezaei från Iran har börjat gymnasiet och fått vänner på ön. Nu anses han vara över 18 år och ska avvisas till Afghanistan.

Asylsökande Ali Rezaei har bott på Gotland ett år och har börjat på gymnasiet och fått vänner. Nu har han fått avslag på sin asylansökan och ska skickas till Kabul i Afghanistan, en plats han aldrig varit på, och där han inte har familj eller socialt nätverk.

- Jag känner ingen i afghanistan, säger han.

Beskedet kom som en chock för Ali Rezaei som inte vet vad han skulle göra där. Han och hans familj hör till folkgruppen hazarer, ett folk som sedan hundratals år har bott i Afghanistan. Men flera miljoner hazarer bor i Iran.

Ali Rezaei säger att han flydde ifrån Iran eftersom polisen gripit honom flera gånger för att skicka honom att strida i Syrien, men hans pappa lyckades muta polisen så han skickades aldrig ut i strid.

- En afghansk invandrare har ingen möjlighet i Iran, säger han.

Orsaken till att Ali Rezaei inte får stanna på Gotland är att Migrationsverket skrivit upp han ålder så att han bedöms vara över 18 år. Hans gode man Bengt Lidmark är mycket kritisk till hur Migrationsverket har hanterat fallet.

- Man skriver upp honom i ålder när det var sju veckor tills han själv säger att han fyller 18 år, säger Bengt Lidmark.

Avvisningsbeslutet har nu överklagats, men Ali Rezaei är mycket orolig över att han ändå kommer att avvivas. Och han hoppas på att få stanna i Sverige och få bygga sig en framtid här.

- Ja, jag ska bli polis, men inte som iranska polisen, säger Ali Rezaei.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".