Lars Kellström, Gotlands Museum
Lars Kellström leder arbetet med att ta ner murgröna från ringmuren och menar att alla som vill är välkomna att titta förbi de kommande tre veckorna. Foto: Sanne Svensson

Inga fler ras – nu rensas ringmuren från murgröna

"Man får gärna komma förbi och titta när vi jobbar"
1:25 min

På tisdag inleds det omfattande arbetet med att ta ner murgröna från ringmuren, för att undvika att murraset från 2012 upprepar sig.

Lars Kellström, fastighetschef på Gotlands Museum kommer leda arbetet och han spår att rensningen från Almedalen till Nordergravar kommer bli mer komplicerad än när muren gjordes ren från vid Östergravar för ett par år sedan.

– Marken här är annorlunda och det är mer växtlighet som gör det svårare att ta sig fram med skylift och maskiner. Vi kommer köra på i tre veckor ungefär nu, men det här projektet kan pågå i många år framåt för att allt går ju inte bort direkt, säger han.

2012 drabbades ringmuren av ett stort ras i Östergravar till följd av att murgrönans rötter borrat sig in i murverket och dragit med sig fukt – som i sin tur förvandlades till frost vid minusgrader och ledde till frostsprängningen.

De värst drabbade områdena är egentligen
i folks trädgårdar, där folk sparar murgröna

– Egentligen skulle hela muren behöva gås igenom regelbundet. Men det är ju en kostnadsfråga. De värst drabbade områdena är egentligen i folks trädgårdar på insidan av muren, där folk sparar murgröna för att det är fint. Men vi får se om vi kommer åt den också. I nuläget prioriterar vi utsidan, berättar Lars Kellström.

Projektet finansieras av Rädda Ringmuren-kampanjen och röjningen görs i samråd med Riksantikvarieämbetet, som förvaltar muren och med Region Gotland som är murägare och sköter vallgravarna och marken omkring.

Får man som privatperson komma förbi och hjälpa till?

– Det är en arbetsmiljöfråga. Men att dra loss lite murgröna när man står på marken, det får man göra. Man får gärna komma förbi och titta och ställa frågor när vi jobbar, det är bara kul, säger Lars Kellström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".