Anna Karlsson, projektledare för LärSam.
Anna Karlsson, projektledare för LärSam, ledde arbetet under FinsamGotlands satsning "mångfald i praktiken" –  som lockade 125 åhörare till Visborg. Foto: Sanne Svensson/Sveriges Radio

Personer med funktionsvariationer ska erbjudas nya karriärmöjligheter

"Den största utmaningen är okunskap bland arbetsgivarna"
2:33 min

Idag uppmärksammas FinsamGotlands satsning "mångfald i praktiken", som ska hitta fler vägar ut på arbetsmarknaden för personer med funktionsariationer.

FinsamGotland är ett samarbete mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Region Gotland. Och idag uppmärksammas förbundets satsning på att hitta – och öppna – nya dörrar för att göra karriär inom daglig verksamhet, för personer med funktionsariationer.

Projektledaren Anna Karlsson menar att det redan ser bra ut på Gotland, men att det alltid går att sträva efter att bli bättre.

– Målet är att få olika verksamheter på ön att samverka och att ta del av metoder som verkligen fungerar. Vi kommer lyssna till föredragshållarna som har konkreta och enkla tips, som de vet funkar i deras verksamheter – och sedan se hur vi kan implementera det här på Gotland, säger hon.

Personalchefen och föreläsaren Wendela Almgren menar att vi generellt är dåliga på att anställa personer med funktionsvariationer idag på grund av okunskap.

– Min erfarenhet är att man ofta är rädd för att man inte vet vad man ger sig in i, och då är det kanske enklare att ta den trygga vägen som chef. Den största utmaning är okunskap bland arbetsgivarna. Men mitt företag har ökat sin omsättning med 4000 procent och jag vet att mångfald lönar sig om man bara vågar satsa, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".