Kalkbrott i Slite. Foto: Dag Svensson/P4 Gotland Sveriges Radio
Cementas kalkbrott närmast cementfabriken i Slite. Arkivfoto: Dag Svensson/Sveriges Radio

Cementa vill bryta 20 år till

Cementa vill fortsätta bryta kalksten i Slite och kommer att ansöka om ett förlängt brytningstillstånd för västra brottet och File hajdar.

Enligt Cementa finns i västra brottet kalksten kvar att bryta i ungefär tio år till. På File hajdar vill Cementa bryta cirka 15 meter djupare än idag och där är deras ambition ett 20-årigt brytningstillstånd.

– Kalkstensfyndigheten kommer under minst ett sekel framåt att spela en avgörande roll för cementförsörjningen i Sverige. I förlängningen garanterar den fortsatt tillgång på en nyckelkomponent i det svenska betongbyggandet, säger bolaget i ett pressmeddelande.

Företaget säger att de har flera skäl till att fortsätta bryta kalksten just här: "Närheten till cementfabriken är en förutsättning: korta transportvägar för frakt av stenmassor är nödvändigt av både miljömässiga och ekonomiska skäl. Täkten har redan en etablerad infrastruktur på plats. Alternativet skulle vara att ta nya stora områden i anspråk. Dessutom är marken som Cementa en gång förvärvade särskilt lämplig till cementproduktion tack vare stenens goda kvalitet."

Cementa förbereder nu en miljökonsekvensbeskrivning som ska avgöras av mark- och miljödomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".