Smarta kunder på Gotland använder el när den är billig

2:15 min

I två år har GEAB kunnat slå av och på värmen hemma hos några hundra hushåll. En del har också fått styra själva, och då har de använt billig el.

Det är inte bara elnätet som måste anpassas när det blir mer vind- och solel i ledningarna. Även elkunderna måste anpassa sig så att inte alla slår på värme, varmvattenberedare och tvättmaskin samtidigt.

- Vi har fått dem att inte göra som de flesta, vi har fått dem att styra ut och sprida över dygnet, säger Johan Sjöndin, på Gotlands energi AB, GEAB.

Syftet har varit att minska elförbrukning på morgon och kväll när många använder mycket el samtidigt. Under två års tid har närmare 300 gotländska hushåll försökt bli smartare elkunder - och försöket har fallit väl ut. De har låtit GEAB slå av och på både värme och varmvattenberedare i deras hus.

Ett hundratal hushåll har själva fått styra sin uppvärmning. Syftet har framför allt varit att undvika hög elförbrukning under morgnar och kvällar, när alla andra gör av med mycket el.

- Då fanns det kunder som drog igång tvättmaskinen, stängde av och satt på jobbet och tittade, säger Johan Sjöndin.

Deltagarna i Smart kund Gotland, som projektet kallats, har betalat ett timpris för sin el - ett pris som är lägre när elkonsumtionen är låg och högre när det är många som förbrukar el.

Via en app har de kunnat följa sin egen elförbrukning hemma och slå av och på utrustning som kopplats till så kallade smart plugs.

Smart kund-projektet ger enligt Johan Sjöndin en försmak av hur framtidens elmarknad kommer att fungera. Ju mer vind- och solel som kommer in i nätet, desto mer kommer produktionen att variera. Därför behöver elkunderna bli bättre på att förbruka sin el vid smartare tidpunkter.

- Vissa timmar är det dyrt, vissa timmar är det billigt, för ibland skiner inte solen och ibland blåser det inte, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista