Uppslagen plånbok med mer kvitton än pengar. Foto:Katarina Hedström/Sveriges Radio
Uppslagen plånbok med mer kvitton än pengar. Dessutom är tjugokronorssedeln inte längre giltig. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Nya regler ska underlätta skuldsanering

Rådgivare: Jag hoppas att fler vill ansöka
0:51 min

Antalet personer som vill ha skuldsanering har minskat i år. Men 1 november ändrades reglerna och det har delvis blivit enklare att ansöka om hjälp.

Anna H Johansson, som är Region Gotlands enda budget- och skuldrådgivare, tror att fler kommer att ansöka om skuldsanering.

– Vi räknar med att fler kommer att söka. Jag hoppas att fler vill ansöka, som sitter i de här situationerna.

Vilket är ditt bästa råd till de som känner att ekonomin är på väg att rinna dem ur händerna?

– Är man fundersam på om man ska söka skuldsanering, kan man alltid göra det. Det kostar inget att söka. Får man ett avslag tittar man på vad man kan förändra. 

Bland annat blir själva ansökandet som process enklare för den som söker skuldsanering. Kronofogden kommer även att hjälpa den skuldsatte att fördela ut återbetalningar till borgenärerna. Dessutom blir två månader betalningsfria, juni och december.

Antalet ansöknngar om skuldsanering minskar i hela landet under första halvåret i år. På Gotland minskade antalet (med åtta procent), från 51 till 47 ansökningar, visar statistik som företaget Visma sammanställt från Kronofogden.

Att ansökningarna minskat under årets första sex månader förklaras med att många skuldsatta har inväntat de nya reglerna kring skuldsanering som trädde i kraft första november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".