Nordkalks provbrott vid Ducker i Bunge. Foto: Clary Winberg/Sveriges Radio
Nordkalks provbrott vid Ducker i Bunge. Foto: Clary Winberg/Sveriges Radio

SGU kritiserar eget yttrande om kalkbrytning på Gotland

"Vi kunde varit mer nyanserade"
1:50 min

Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, är kritiskt till SGU:s egna insats när det handlar om Nordkalks planerade täkt i Ducker i Bunge.

Det är den segslitna historien om Nordkalks planer på en ny kalkstenstäkt på norra Gotland det handlar om. En av de tyngsta remissinstanserna, SGU, Sveriges geologiska undersökning, har nu i efterhand granskat sitt eget agerande 2009 när man skrev ett yttrande om den planerade täkten och hur den skulle komma att påverka omgivningen.

SGU säger att det man skrev då var väldigt generellt. Hade SGU fått frågan idag skulle man ha lyft frågan om ekosystem och grundvatten tydligare.

Yttrandet från 2009 har spelat roll i den senare processen, eftersom det hänvisats till det vid nya förhandlingar, så sent som 2015.

En orsak är att den person som skrev yttrandet för SGU:s räkning också hade utfört uppdrag åt Nordkalk, vilket inte framgick. Dessutom var yttrandet för generellt hållet, säger Mattias Gustafsson som är geolog vid SGU.

– Vi kunde varit mer nyanserade och vägt svaren på ett annat sätt, säger Mattias Gustafsson. I dag skulle man formulerat sig annorlunda. 

Mer om Stenbrytningen på Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".