Slite hamn med lastning av gasledningsrör. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland
Slite hamn med lastning av gasledningsrör. Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio

Diskussionen om Slite hamn: Nationella intressen oftast avgörande

Joakim Nergelius: Få fall i domstol
2:11 min

Frågan om Gazprom ska få hyra i Slite visar på en konflikt mellan kommunalt självstyre och nationella intressen, säger grundlagsexperten Joakim Nergelius.

Frågan om delar av Slite hamn åter ska kunna hyras ut till bolaget Gazprom, som till huvuddelen ägs av ryska staten, ser ut att bli en ny långkörare.

P4 Gotland om Nord Streams gasledning

Gazprom vill dra en ny gasledning tvärs genom Östersjön och använda Slite som mellanlagringsplats för rören. Än har inget beslut tagits, men klart är att både socialdemokrater och centerpartister på Gotland inte tycker att det är något problem, utan en affär som vilken som helst. En affär som dessutom ger regionen femtio miljoner kronor i hamnhyra under två år. Hittills är det bara Moderaterna och Liberalerna som säger nej.

Samtidigt ska regeringen säga sitt om hela gasledningsprojektet. Både försvarsministern och utrikesministern har fått frågor om hur de ställer sig men har hittills varit ganska svävande.

– Frågan är ju känslig och kontroversiell, säger Joakim Nergelius, professor vid Örebro universitet och expert på grundlagsfrågor. Det kan ju också vara så att man inte är överens inom regeringen.

Till saken hör att det är inte bara utrikesdepartementet och försvarsdepartementet som ska tycka till, utan också näringsdepartementet och miljödepartementet. 

– Om man historiskt studerar begreppet kommunal självstyrelse, som funnits 150 år i Sverige, får man säga att i de fall det funnits väldigt konkreta konflikter har riksdag och regering, och även domstolar, definierat det som att nationella intressen väger över, säger Joakim Nergelius.

Varför är det så?

– Delvis beror det på att grundlagen haft en ganska svag ställning i Sverige, rent juridiskt. Det kommunala självstyret är inskrivet, men det är otydligt och inte preciserat. Det är få fall som kommit upp i domstol, som gällt den här typen av frågor.

Det är ju fyra olika departement som ska behandla frågan. Tror du att det kan finnas olika synpunkter mellan dem?

– Jag tror att det kan finnas rätt mycket motsättningar och åsiktsskillnader mellan alla fyra departementen. Jag tror att det finns åtskilliga intressen som måste vägas samman och det förklarar väl delvis varför det är så tyst från regeringens sida, säger Joakim Nergelius.

Att ledningen för det svenska försvaret inte gillar tanken på att hyra ut Slite hamn är redan klart.

– Om det framförs från försvarets sida att det är ett tydligt nationellt intresse, måste riksdag och regeringen definiera vad det nationella intressa intresset är och hur tyngt det väger. Det antar jag måste ske i samtal mellan partierna. Regeringen har ju inte majoritet i riksdagen och kan knappast besluta själv i den frågan i så fall.

Mer om Nord Streams gasledning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".