Driftbudget 2017. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
1 av 2
Nu drar regionen åt svångremmen. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Ekonomidirektör Åsa Högberg. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
2 av 2
Region Gotlands ekonomidirektör Åsa Högberg. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Många jobb på spel när regionen sparar

Ekonomidirektören: Det är plågsamma beslut man måste ta.
2:28 min

Inom de kommande tre åren ska Region Gotland spara 170 miljoner kronor, vilket motsvarar ungefär 300 jobb. Just nu pågår ett febrilt arbete med att kartlägga vilka besparingar som ska göras.

Egentligen har regionens verksamhet gått med minus ända sen 2011 – men det är inte förrän nu man gör något åt det. 

– Man behöver nog ha kniven mot strupen för att kunna ta de här besluten. För det är plågsamma beslut man behöver ta. Och det kommer att märkas ut till medborgarna på olika sätt, säger Region Gotlands ekonomidirektör Åsa Högberg. 

Men nu är det kniven mot strupen, nu blir det besparingar? 

– Ja, absolut. Det tror jag att vi alla är överens om att vi inte kan fortsätta att ha den här ekonomin framåt. 

Fram till 2011 hade Region Gotland en ekonomi i balans - men sen dess har skatteintäkter och statliga bidrag varit mindre än regionens kostnader. Men tack vare tillfälliga intäkter lyckades man i många år ändå nå ett nollresultat. 

– Dels genom fastighetsförsäljningar, dels genom att vi har fått tillbaka ganska mycket pensionspremier. Innan det fick vi också konjunkturbidrag från staten. Så på olika sätt har vi täckt upp det där underskottet på nämnderna med andra medel. Det kunde vi inte 2015 och det var det som blev så tydligt i bokslutet, när vi gick med ett underskott. 

Underskottet 2015 - minus 63 miljoner - blev startskottet på de besparingar som regionfullmäktige beslutade om i juni i år. Inom de kommande tre åren ska budgeten minskas med 170 miljoner. Det är knappt fyra procent av regionens skattefinansierade verksamhet – och betydligt mer än vad man kan spara genom att snåla och gneta, säger Åsa Högberg. 

– Min bestämda uppfattning är att man måste minska utbudet. Vi kan inte snåla hem mer pengar, vi har så lite luft i systemet. 

Översatt i arbeten motsvarar 170 miljoner ungefär 300 regionanställda. 

– Nånstans runt 300 medarbetare, om det bara skulle vara antal huvuden man skulle ta bort för att täcka de här 170 miljonerna. 

Men så ser strategin inte riktigt ut? 

– Naturligtvis kommer det så småningom att bli minskat antal anställda, det är självklart. Men att säga att vi ska ta bort 300 medarbetare, så kan man inte resonera. Man måste ju veta vad för verksamhet som vi ska sluta med eller minska eller göra på ett annat sätt, innan man börjar prata om hur många medarbetare som blir drabbade, säger Åsa Högberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".