Polisen anmälde rasistiskt flygblad

2:03 min

Polisen vill att Justitiekanslern utreder misstänkt hets mot folkgrupp. Detta sedan ett invandrarkritiskt flygblad delats ut på Gotland.

Kriminalkommissarie Mats Holst bedömer att innehållet i flygbladet kan röra sig om brottet "hets mot folkgrupp".

– Vi tycker att det finns anledning att anta att det kan röra sig om någon form av brott och då tycker vi att det är viktigt att det utreds, säger Mats Holst om det flygblad som bland annat delats ut i Visby den gångna helgen.

P4 Gotland har försökt komma i kontakt med någon som ligger bakom formuleringarna - påståendena i flygbladet, men utan resultat. Någon ansvarig utgivare finns inte namngiven på det dubbelsidiga bladet.

Det står att bladet är ett resultat av ett "medborgarinitiativ" och läsaren uppmanas att ge pengar och bli finansiär för det opinionsdrivande arbetet.

Budskapet är bland annat att "Om Sverige och det svenska folket ska fortsätta att existera, måste den aktuella invandringen upphöra, och de som kommit hit måste återvända tillsammans med sina familjer och ättlingar". Det står vidare att "nybildade familjer, där någon av familjemedlemmarna är en asylinvandrare, inte kan och får betraktas som en del av den svenska befolkningen".

Landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård pekas ut som "ytterst ansvarig" för att Gotland "drabbats", som det heter, av asylsökande.

Till P4 Gotland säger landshövdingen att hon blir "illa till mods" över flygbladet. Hon tycker att det är tragiskt och blir ledsen över de osakligheter som kommit i tryck. "Det hela blir en polissak", säger hon men vill inte prata närmare om innehållet.

Fast landshövdingen behöver inte själv göra polisanmälan. Mats Holst, chef för utredningssektionen vid Polisen på Gotland säger alltså att polisen på eget initiativ upprättat en anmälan om misstänkt brott. Och att Holst ser uthängandet av landshövdingen i flygbladet som ännu ett angrepp på demokratin. I raden av vad företrädare för bland annat rättsväsendet på Gotland redan fått uppleva den senaste tiden.

– Hets mot folkgrupp är alltid allvarligt men ger man sig på demokratiska institutioner utifrån det perspektivet är det särskilt allvarligt, säger Mats Holst.