Fastigheten Hantverket 1. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Fastigheten Hantverket 1. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Björkman (S) accepterar att förundersökningen i Gneabhärvan läggs ned

Bo Björkman om nedlagd förundersökning
2:20 min

Bo Björkman (S) ordförande för regionens fastighetsbolag Gneab accepterar åklagarens beslut att inte åtala anmälda trion bakom kritiserad försäljning.

- Det är åklagarens bedömning och då får jag acceptera det, säger Bo Björkman (S) om åklagarbeslutet att inte fortsätta förundersökningen om eventuellt brott, när industrifastigheten Hantverket 1, i Visby såldes för 15 miljoner trots att den var bokförd till ett värde på 26,6 miljoner.

Det hela handlar om den kåk som kallats för "guldägget" i Gneabs fastighetskorg. Och det har stormat om fastigheten efter misstankar om att den såldes till kraftigt underpris - och dessutom utan samtycke från bolagsstämma eller de andra politikerna i bolagsstyrelsen. Alla var alltså inte informerade om att försäljningen skedde.

Bo Björkman fick som ny ordförande för regionens fastighetsbolag Gneab ta itu med uppgiften att försöka minimera den ekonomiska skada som styrelsen ansåg att bolaget lidit. För det antogs att fastigheten såldes långt under vad den kunde ha inbringat om försäljningen skett på den öppna marknaden, istället för till de hyresgäster som fick köpa - utan att hela styrelsen ens visste om det.

Som P4 Gotland berättat polisanmäldes tre personer från den tidigare ledningen för Gneab: Åke Svensson (S), Rolf Öström (M) och Sofia Wollmann som var vd i bolaget vid tidpunkten för försäljningen.

Det yrkades att de skulle betala 17 miljoner i ersättning till Gneab - den summa som bolaget kan ha gått miste om, beräknad på det uppskattade marknadsvärdet.

Men åklagarmyndigheten har alltså kommit fram till att det inte går att säga att fastigheten sålts till underpris. Det går inte att bevisa att de som anmäldes för "trolöshet mot huvudman" begått något brott. Sedan tidigare hade misstankarna mot moderaten Rolf Öström suddats ut, men nu står det alltså klart att inte heller Åke Svensson eller Sofia Wollmann åtalas.

Fast Bo Björkman har inte gett upp hoppet om skadeståndsersättningen. För tvisten mellan bolaget och de tre som nu friats från misstankar om brott går vidare. Det är två olika processer som följer olika lagstiftning säger Björkman.

Men om åklagaren kommit fram till att det inte går att säga att fastigheten sålts till underpris, vad har du kvar i fråga om att driva frågan om "försumlighet" ?

-Det är ju en av de frågor där vi är skiljaktiga gentemot de tre. Vi anser att värderingen och det bokförda värdet är betydligt högre än köpeskillingen. Vi hävdar vår uppfattning och de hävdar sin, säger Bo Björkman.

Mer om Fastighetsaffären

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".