Snöröjning på Gotland. Foto: P4 Gotland Sveriges Radio
Snöröjning på Gotland. Foto: P4 Gotland Sveriges Radio

Snösvängen jobbar för fullt på Gotland

Johnny Pettersson Nybergs: väglaget varierar
1:14 min

Snöröjningen har nu kommit igång för fullt på Gotland efter gårdagens och natten snöfall med ett par decimeter nysnö.

Region Gotlands alla fordon för snöröjningen är ute och plogar enligt regionens hemsida på nätet. 

Det innebär även de privata entreprenörer som regionen anlitar. Totalt med regionens egna enheter är ungefär 100 olika snöröjningsenheter just nu ute och snöröjer.

Den omfattande snöröjningen kostar Region Gotland 600.000 kronor per röjningstillfälle enligt regionens hemsida på nätet.
Normalt börjar man snöröja först efter att det slutat snöa, med undantag för när prognosen visar på extremt långvariga snöfall eller stora mängder snö.

Det myckna snöandet har gjort att Region Gotland har svårt att komma fram och hämta hushållssopor samt tömma slam. Därför vädjar nu regionen till enskilda fastighetsägare att snöröja vid hämtställen och fram till brunnar som ska slamtömmas.

Regionen rekommenderar också att hämtningsstället märks ut med en speciell vimpel som kan fås gratis från teknikförvaltningen.

Bokbussen ställde in turen på tisdageftermiddagen, på grund av vädret. Det gäller hållplatserna i Bro, Tingstäde, Kappelshamn och Hangvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".