Buttle Altajme. Flygfoto: Gunnar Britse
Buttle Altajme. Flygfoto: Gunnar Britse

Gotlands politiker säger nej till SGU

Området runt Buttle, som SGU vill göra till riksintresse för mineralbrytning, är inget bra område för stenbrytning, anser regionstyrelsens arbetsutskott.

Politikerna konstaterar i ett remissvar till SGU att för det första är området är utpekat för vindkraft. Om det istället blir ett riksintresse för mineral får det allvarliga konsekvenser för vindkraftutbyggnaden för Gotland.

Dessutom tycker de att hela underlaget är synnerligen bristfälligt. Så finns i underlaget inget om hur en framtida kalkbrytning kan påverka vattenförsörjningen på östra och mellersta Gotland. Här är det bästa området på ön där grundvatten bildas. Dessutom ligger några viktiga vattentäkter i anslutning till området.

Hur transporterna av kalksten påverkar behöver utredas närmare. Närmaste hamn med kapacitet av lasta fartyg av det tonnage som används vid utskeppning vid exempelvis Storugns är Klintehamn. Det är 26 kilometer på vägar som är smala, kurviga och helt olämpliga för tunga transporter i skytteltrafik, tycker politikerna.

Om kalken ska skeppas ut från hamnen i Klinte får det stora effekter för regionens planering av bostäder och hur Klintehamn kan växa i framtiden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".