Tre års utredning av olovlig grind i Sanda

Nordblom: De måste vidta rättelse
0:36 min

Fastighetsägare i Sanda måste ta bort en grind och ett träd som planterats. Olovlig avgränsning av tillträdet till stranden resonerar Byggnadsnämnden.

Byggnadsnämnden tycker inte att det är okej att några fastighetsägarna "annekterat" ett större område än sin egen tomt. Nu hotar vite om inte en grind och ett träd tas bort, säger miljöpartisten Karl-Allan Nordblom som är ordförande i byggnadsnämnden.

Beslutet handlar om att värna allemansrätten och folks rätt och möjlighet att komma ner till stranden utan att få känslan att de gör intrång på någons privata tomt, vilket kan vara fallet med den grind som satts upp på platsen.

Ärendet gick under rubriken "Ifrågasatta olovliga åtgärder inom strandsskyddsområde" när Byggnadsnämnden hanterade klagomål som kommit från allmänheten i omgångar med start 2013.

Nu måste fastighetsägarna göra rättelse och de har tre månader på sig att ta bort grinden från det att beslutet vunnit laga kraft. Trädet kan få stå kvar till den 31/8 2017, resonerar politikerna i byggnadsnämnden, för att ge fastighetsägarna rådrum att planera en flytt av det nyplanterade trädet.

Om inte rättelse sker hotar vite.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".