Gotlandsbåten
Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Stor besvikelse bland Gotlandsbåtens aktieägare

Turistföretagare: Vi har haft jättebra beläggning
6:05 min

Gotlandsbåten förlängde säsongen för Åminne Fritid och havsbad, men Ewa Hallgren undrar om uppsvinget kommer kunna att upprepas nästa år.

-Vi har haft jättebra beläggning, säger Ewa Hallgren om sommaren.

Bolaget Åminne Fritid AB köpte aktier i Gotlandsbåten för att de hoppades på en upprepning av det som hände inom flyget när Gotlandflyg startade. De ville se konkurrens också i båttrafiken och hoppades att det skulle gynna Gotland och det egna turistföretaget i Gothem. Och Ewa Hallgren säger att de bokningar som alltså förlängde deras säsong var något nytt - en avvikelse från hur det brukar vara.

-Det var jättebra bokat augusti ut och säsongen förlängdes i maj och juni, summerar Ewa Hallgren. Tyvärr har jag känslan att pengarna är förlorade nu, säger hon om aktieköpet, men hoppas att bolaget kan överleva ändå.

Besvikelse. Det får nog sägas vara den främsta känslan hos de aktieägare i Gotlandsbåten som P4 Gotland talat med. Beskedet att det inte blir någon trafik med Gotlandsbåten nästa sommar har sjunkit in.

Men trots besvikelsen hos Gotlandsbåtens aktieägare finns en känsla kvar att det var en viktig satsning att den dominerande aktören i Gotlandstrafiken faktiskt utmanades och att besökssiffrorna steg, totalt sett.

Karin Farinder i Sanda är också en av dem som köpte aktier i Gotlandsbåten. Hon ville "peta på de strukturer" som varit dominerande i färjetrafiken, säger hon. räknade inte med att tjäna grova pengar på kuppen, men hon ville, med sitt aktieköp, stödja konkurrensen.

-Konkurrens tycker jag i många fall är väldigt nyttigt och välgörande, säger Farinder. Hela Gotland har lärt sig en hel del på det här viktiga försöket som har gjorts, anser hon även om hon är besviken att det inte håller för en fortsättning.

Besviken var hon egentligen mest efter Greklands-svängen i Gotlandsbåtens historia - då den första satsningen på båten som aldrig kom och trafikstarten som aldrig blev av - då.

I Göteborg sitter entreprenören Tommy Ivarsson med ett hjärta som klappar för Gotland. Han är vd för bolaget Tillväxtakademin som också köpte 500 aktier i Gotlandsbåten. 50 000 kronor satsade hans bolag för att främja konkurrensen i Gotlandstrafiken och han tycker att det är beklagligt att Gotlandsbåten inte har ekonomi att fortsätta nästa sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".