Folhälsominister
Folkhälso och sjukvårdsministern Gabriel Wikström besöker Region Gotland Foto: Hugo Wennström / Sveriges Radio

Folkhälsoministern: Gotland är en förebild

"Jag vill se en gemensam strategi"
1:59 min

Gabriel Wikström har träffat representanter från Region Gotland för att diskutera lösningar på de utmaningar som finns inom vården på Gotland.

Personalförsörjning, olika IT-lösningar inom vården är två exempel på utmaningar som Gotland delar med fastlandet menar folkhälso- och sjukvårdsministern Gabriel Wikström. Det som skiljer Gotland från övriga kommuner med samma befolkningsmängd är att här behövs det mycket mer av den grundläggande sjukvården direkt på plats menar Gabriel Wikström som summerade mötet med Region Gotland:

– Vi kom fram till att vi måste ha en gemensam strategi och jobba närmare varandra för att kunna bibehålla en jämlik hälsosjukvård som finns där när man behöver den, säger ministern.

Att Gotland har en och samma huvudman i form av en region istället för uppdelat mellan kommun och landsting är en fördel för ett snabbare samarbete.

– Där tror jag att Gotland kan fungera som en förebild för övriga delar av landet när man behöver samarbeta mer mellan äldreomsorgen och hälsosjukvården, säger Gabriel Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".