Rådhuset. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Region Gotland kan inte medvetet gå med underskott

Chefsekonom: Det finns inga regler att staten ska gå in
1:48 min

Region Gotland kan inte medvetet gå med underskott och hoppas på att staten skjuter till med pengar.

P4 Gotlands senaste genomgång av regionens ekonomi, har bland annat väckt frågan hos lyssnare varför regionen inte kan fortsätta betala vad det kostar: "Staten lär väl knappast låta Gotland gå under, om nu pengarna inte skulle räcka?"

7 nov: Många jobb på spel när regionen sparar
8 nov: Trots tuffa besparingar väntar ännu mer
9 nov: Föreningslivet ska fredas när regionen sparar
10 nov: Ny bygglovstaxa ska öka intäkterna
11 nov: Besparingskrav ger kortare skoldagar för en del

Men enligt kommunallagen är det inte tillåtet att låta det vara underskott. Regionen/kommunen har ett balanskrav, som innebär att har man ett negativt resultat ett år, måste det åtgärdas inom tre år. Det finns ingen sanktion, enligt lagen, men det som kan hända att kommunen får svårt gentemot bankerna att få lån och det kan vara ett stort problem. Har man obalans under lång tid betyder det på lång sikt att kommunens eget kapital urholkas.

I värsta fall kan det bli tal om motsvarande tvångsförvaltning, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting.

– Det finns inga regler att staten ska gå in om en kommun eller landsting går på knäna. Jag tror inte staten gör det i första taget heller.

Svaret på frågan "varför inte köra på, så får staten gå in och hjälpa vid en krissituation?", vad säger du om det resonemanget?

– Det gör inte staten. Vad de gör om det skulle bli sånt läge, skulle de tillsätta personer som tar över verksamheten, utan att gå in med pengar.

Nån slags tvångsförvaltning alltså?

– Man kan motsvara det med det ja.

Så om inte politikerna här på Gotland genomför neddragningarna, så kommer någon annan att göra det.

– Ja eventuellt. Nu finns det ju inga regler för hur statens ska agera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".