#skoldusch
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

"I omklädningsrummet är ofta mobbningen som värst"

P4 Gotlands följare på Facebook och Instagram har kommit med flera tankar, kring att många elever vill inte duscha efter gympan.

Tre av tio duschar inte efter idrottslektionen, enligt en enkät till gotländska högstadieelever. Vi frågade vad som skulle behöva ändras, för att de skulle börja göra det? Och måste de om de inte vill?

Gör så man kan låsa in sig medan man duschar efter gympan

Jag minns att jag saknade skiljevägg mellan duscharna. Helst av allt vill man ju ha som ett eget litet bås att byta om i som angränsar till "sin" dusch.

Hör från min dotter på gymnasiet att det är äckligt i duscharna. Att det är tur att gympan är sista lektionen. Det har ju varit så sen man själv gick i skolan äckliga mögliga duschar i Sthlm förorterna. Kanske göra dem mer fina, spakänsla, ombonat en tanke bara. Skiljeväggar, egna bås ex

Man kanske inte luktar som en vårblomma efter att man idrottat, men det är inget man blir sjuk av. Lite svettlukt har ingen dött av. Många blir knappt svettiga av gymnastiken – det är väl i så fall ett större problem. Det är inte ovanligt, att man duschar för mycket snarare än för lite. Hur rena ska vi behöva vara egentligen? Förslagsvis kan man lägga idrottslektionerna sist på skoldagen, så kan den som vill duscha i enskildhet, göra det hemma. Att klä av sig naken inför andra är ett personligt val. Vill man inte, ska man inte behöva göra det.

När jag gick på högstadiet (för över 20 år sedan) drog jag mig för att duscha i skolan i samband med mensen. Det kändes jobbigt och pinsamt, så därför undvek jag ofta att vara med på gymnastiken alls, för att slippa duscha tillsammans med andra elever. Skyllde nog ofta på förkylning. Att vara med på gymnastiken och sedan inte duscha var inget alternativ och den som försökte fick bannor av lärarna. Jag hoppas verkligen att man idag pratar om och avdramatiserar t.ex. menstruation och andra saker som händer (och händer vid olika tidpunkter för olika elever) med kroppen.

"Att det blivit så läskigt att vara naken med andra är nog nåt som föräldrar födda på 60-70-talet har missat att ta in. "Den påklädda kulturen" har smugit sig in hos våra unga. Modet föreskriver också bikini på bebisar, vi varnar för pedofiler, och man är rädd att nån tar bilder. Klart att det inte är lätt att vara naken bland andra då! Enkla saker som draperier i duscharna, mobilförbud i omklädningsrummen och tillräckligt långa raster innan nästa lektion, och förstås ett levande samtal om hygien både i skolan och hemma kan man komma långt med."

I omklädningsrummet är ofta mobbningen som värst, där barnen kommenterar varandras kroppar. På min tid tvingades vi att duscha, i högstadiet fanns bås men i låg- och mellanstadiet fanns ingen stans att gömma sig och dörren till pojkarnas omklädningsrum gick inte att låsa och de öppnade ofta den. Vi ska inte tvinga barn, eller vuxna för den delen, att visa sig nakna för andra människor. Bås så att det går att stänga och låsa om sig tror jag är den enda lösningen om vi vill att eleverna ska duscha efter gympan. Samt att duschrummen är fräscha och rasten efter gympan tillräckligt lång för att eleverna ska hinna.

Tycker det är skönt o sunt tänkt att ungdomar faktiskt vågar säga ifrån när duscharna inte inbjuder till någon som helst privatliv.

Tyck till om #skoldusch i sociala medier

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".