Högskolan på Gotland. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Oppositionsrådet kritisk till försäljning av campusbyggnaden

Eva Nypelius: Vi har en policy att sälja på den öppna marknaden
2:01 min

Ännu en av regionens fastighetsförsäljningar ser ut att vålla debatt. Oppositionsrådet Eva Nypelius (C) tycker försäljningen har många frågetecken.

– Framför allt har vi ju en policy att vi ska sälja fastigheter på den öppna marknaden, säger Eva Nypelius.

Så vad tänker du om att det nu talas om direktförsäljning till en köpare som regionen själv kontaktat?

– Jag blir lite förvånad över att man förhandlar på det sättet, för det är inte alls enligt den policy som vi slagit fast, säger hon.

Som P4 Gotland berättat ser Region Gotland över sitt fastighetsinnehav. De är sams i den rödgröna ledningen och i oppositionen att fastigheter som regionen inte behöver för sin egen verksamhet kan säljas. Men oppositionsrådet Eva Nypelius förstår inte riktigt varför campusbyggnaden kvalar in för försäljning, eftersom Almedalsbiblioteket är inrymt där.

– Vi har ju ändå 25 procent av byggnaden till vårt eget bibliotek, säger hon.

Eva Nypelius undrar också; Vad händer med hela hamnområdet? Hur säkra är värderingarna? Hon syftar på att köparens värdering är lägre än säljarens - regionens.

Framför allt undrar hon över det hon uppfattar som säljbrådska. Hon undrar om direktförsäljning verkligen ger bästa möjliga pris.

Hon är alltså kritisk till att fastigheten planeras att säljas till en på förhand utsedd köpare - och inte i konkurrens med andra eventuella spekulanter.

Det har också, enligt Eva Nypelius, presenterats olika uppgifter om  fastigheten går med plus eller minus.

Regionrådet Björn Jansson (S) har i P4 Gotland uppgett att fastigheten går med underskott. Eva Nypelius kontrar med att de på budgetberedningen fick höra att campusbyggnaden snarare gick med vinst;  tio miljoner varje år.

Oppositionsrådet efterlyser ett "vettigt beslutsunderlag" innan affären fullföljs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".