Iris Ekelöf, icke-binär transperson
Iris Ekelöf från Visby. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio

Iris - varken han, hon eller hen

"Aldrig kunnat relatera till könade grupper"
1:56 min

Bristen på förebilder bidrog till en svårighet att förstå sig själv under uppväxten, menar Iris Ekelöf som nyligen bytt namn och definierar sig som icke-binär transperson.

Iris Ekelöf från Visby identifierar sig inte med det manliga könet som den tilldelades vid födseln. Men inte heller med det kvinnliga könet. Istället definierar sig Iris som icke-binär transperson, och hör alltså inte hemma i något av dessa två kön. Det är en känsla som funnit med genom livet, men som det blivit lättare att själv förstå och sätta ord på först på väg ut i vuxenlivet.

- Det har funnits nån känsla av utanförskap, kan man väl säga. Jag har aldrig kunnat relatera till könade grupper på det viset, berättar Iris, som nu möter en hel del frågor om att vara transperson.

Hade det funnits fler förebilder så hade det kanske varit lättare att förstå sig själv tidigare, berättar Iris, som saknat det under uppväxten.

- Det finns ju knappt några förebilder alls som är transpersoner, och än mindre icke-binära transpersoner. Det har kommit några på senare tid men när jag var yngre så var det inte vanligt, fortsätter Iris, som tror att förebilder att identifiera sig med spelar stor roll.

- Det hade varit lättare då. Då hade jag kunnat vara som jag vill vara från mycket tidigare ålder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".