Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Geab höjer elavgifterna

Publicerat onsdag 16 november 2016 kl 10.48
Jan Karlsson: Vi har många kunder med strömavbrott
(4:18 min)
Här har der varit mest elavbrott enligt Gotlands Energi AB GEAB
Här har det varit flest elavbrott - nu satsar GEAB 188 miljoner på förbättringar, därför höjs nätavgiften. Foto: GEAB

Gotlands Energi AB Geab höjer elnätsavgiften med 12 procent vid årsskiftet. Pengarna ska gå till att minska elavbrotten.

Höjningen  motsvarar 12 kronor per månad för en lägenhetskund och 78 kronor per månad för en villakund. Uppgiften baseras på en förbrukning på 10 000 kwh/år.

Höjningen motiveras med att det sker stora investeringar framöver; 188 miljoner investeras i elnätet och det kommer inte att bli någon utdelning till Geabs ägare i år säger vd Jan Karlsson.

Arbetet med att röja ledningsgator har börjat nu i oktober och fortsätter under nästa år för att elleveranserna skall bli säkrare.

Under 2017 kommer 20 man att röja totalt 122 mil på hög- och lågspänningsnätet för att förhindra att blötsnö och hårda vindar ställer till det med träd som fäller el-ledningar. Röj-insatsen fortsätter en bit in också på 2018 innan Geabs folk är runt hela ön.

Bara den här röjningen av ledningsgator beräknas kosta runt 17 miljoner av de totalt 180 miljoner som investeras framöver. På storsudret som varit drabbat av upprepade strömavbrott investeras 13 miljoner. Etelhem upp mot 10 miljoner.

De 800 årliga strömavbrott som drabbat runt om på Gotland ska förhoppningsvis bli färre i takt med att miljonerna investeras i underhåll av elnätet. Och vd:n Jan Karlsson hoppas att kunderna har förståelse för att den 12 procentiga höjningen behövs.

Höjningen motsvarar för en lägenhetskund 12 kronor / månad och för en villakund 78 kronor/ månad, förutsatt en elförbrukning på 10 000 kwh per år och 20 ampere-säkring.

Men om det nu kostar att röja ledningsgator... Hur går det med arbetet att gräva ner kablarna istället? Geab uppger att det totalt för sig om 600 mil ledningar och det är 300 mil i luften och 300 nergrävt. För att ge en bild av hur stort nätet är säger Jan Karlsson att det skulle kosta 3,5 miljarder om motsvarande nät skulle byggas nytt idag.

Eftersom investeringarna framöver är så stora ska inte ägarna - Vattenfall och Region Gotland alltså - räkna med någon utdelning i år.

– Jag tycker att Geab är ett väldigt välskött bolag idag, säger regionrådet Isabel Enström (MP), som är en av Region Gotlands representanter i bolagets styrelse. Det som är problemet är väl att man inte periodicerat höjningen. Allting blir dyrare successivt i samhället och det är inget konstigt att man betalar för att få elen till sitt hus. Tolv procent låter väldigt mycket, samtidigt är det inte många kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".