halvljus
1 av 2
Det är vanligare att lampan är av dålig kvalitet än att ljuset är felinställt när man möter en bil vars halvljus är lika starkt som ett helljus. Foto: Sanne Svensson/Sveriges Radio
Stefan Thurgren
2 av 2
Besiktningsteknikern Stefan Thurgren menar att det är viktigt att kvalitet får gå före pris när du byter lampa på din bil. Foto: Sanne Svensson/Sverige Radio

Dålig kvalitet på billjusen vanligare än felriktade lampor

"Det är inte som förr, det är lite svårare att byta lampor idag"
3:22 min

Få saker upprör lika mycket som andra bilisters starka lampor i mörkret. Men besiktningsteknikern menar att det är kvaliteten, snarare än inställningen som är problemet.

Varför kör folk runt med helljus-liknande halvlysen på sina bilar?
 – Det beror på två faktorer. Det finns dåliga lampor och det finns bra lampor – och det är inte riktigt som förr. Det är lite svårare att byta lampor idag. Så det kanske inte blir helt hundra om man gör det själv, säger besiktningsteknikern Stefan Thurgren.
Det kan helt enkelt bero på att lampan är av för dålig kvalitet?
– Det stämmer bra. Ibland så har man en bil på ombesiktning där kunden har köpt en ny lampa och satt i den korrekt och allt ser sjyst ut men ljuset är fortfarande dåligt. Så det är kvalitet på lampor som avgör mycket och vissa är sämre än andra. Det är faktiskt ännu vanligare att lampan är av dålig kvalitet än att ljuset är felinställt.
Vad ska jag göra när jag möter en bil med – vad jag uppfattar som ett helljus – påslaget?
– Att blända en annan bilist är aldrig att rekommendera, utan åk vidare lugnt du. Känn dig bra och känn att du är bättre än någon annan.

 Hur ofta kollar du att dina billjus fungerar?
– Jag brukar ofta göra det före vintern för jag har inget garage och det är så jävla tråkigt att gå ut mitt i vintern för att man blir så kall om fingrarna, säger Peter Magnusson.
Hur känns det att möta en bil med ett felriktat halvljus?
– Väldigt obehagligt, för du blir oftast blind i princip. Du ser ingenting. Och på vägen som jag åker på är det mer regel än undantag att jag har rådjur framför bilen, och då vill jag ha ordentlig sikt. Så när jag möter en sån bil försöker jag sakta in, säger Maria Eriksson.
Vad gör du när du möter en bil med för starkt ljus?
– Ska jag vara ärlig tycker inte jag att det är ett problem. Åker man på gotländska vägar så är det ju inte så mycket bilar. Och då kan man ju köra med helljus nästan hela tiden. Det är ju bara när man möter någon som man måste slå av det. Då är det väl mest att folk är långsamma att slå av helljuset. Men då blinkar man ju bara till dem så slår de om, säger Mats Nylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".