Gunnel Österberg IF Hansa Hoburg
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Fler stämmer in i kritiken mot Gotlands innebandyförbund

Gunnel Österberg: Vågar inte anmäla till seriespel av rädsla för höga avgifter
2:03 min

Hansa Hoburg skrev redan 2014 till förbundet med samma kritik som nyligen framförts.

I Morgon i P4 Gotland den 27 oktober kritiserades förbundet av Johan Lundin från Wisby City och Per Wiberg i Visby IBK. Gotlands innebandyförbund bemöter kritiken under programmet.

Efter det har P4 Gotland fått veta att liknande kritik fördes fram till förbundet redan i december 2014 i ett brev från Hansa Hoburg. Gunnel Österberg i klubbens styrelse var med och skrev brevet och hon instämmer även i den nya kritiken.

- Den är ju befogad, men jag tycket det här är ett gemensamt problem för gotländsk innebandy, säger hon. 

Gotlands Innebandyförbund är ett slags paraplyorganisation som ska jobba för sporten och föreningarna. Men flera tycker alltså att förbundet bara ser till sina egna intressen och inte klubbarna, enligt Gunnel Österberg.

- Det är mycket de här höga avgifterna som har gjort att föreningar och lag hoppar av, man vågar inte anmäla av rädsla för höga avgifter, säger Gunnel Österberg.

När innebandyn var som störst fanns ett 40-tal föreningar och flera gotländska dam och herr serier. I våras spelades sista damserien, och det är tveksamt om herrarnas division 2 kommer igång. Gunnel Österberg i Hansa Hoburg visar en lista på avgifter och straffavgifter som även gäller barn och ungdomslag t.ex om inte alla har shorts, tröja och strumpor som uppfyller kraven.

- Det tycker vi är helt oväsentligt när man håller på med barn, det värsta man kan göra om man vill döda utveckling är att straffa någon, säger hon

Mycket av den här kritiken förde ni fram för två år sen, vad fick ni för respons?

- Egentligen ingen respons alls. De här frågorna kvarstår ju, säger Gunnel Österberg.

- Jag har lagt pipan på hyllan, för jag känner att det inte är värt det. Det är ett stort missnöje mot förbunder överlag, säger Liz Lyander, som berättar öppet om varför hon slutat döma innebandy

Mats Persson, ordförande i Gotlands innebandyförbund delar inte den kritik som förbundet får.

- Jag tycker att det ska vara en dialog. Vi straffar inte dem, så ser inte jag det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".