Innebandy
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Missnöjet fick Liz att sluta döma innebandy

"Sitter för få personer på många stolar"
4:45 min

Liz Lyander som slutat som innebandydomare är kritisk till att några få personer fick döma matcher i division 2 senaste säsongen.

Efter att Per Wiberg från Visby IBK och Johan Lundin från Wisby City tog upp problemen med Gotlands Innebandyförbund i Morgon i P4 Gotland 27/10 fick vi tips om flera missnöjda.

Bland annat en domare, som först var tveksam till att träda fram. Fast hon tycker att det är så viktigt att problemen tas upp så nu berättar Liz Lyander öppet om varför hon slutade döma innebandy.

- Jag har lagt pipan på hyllan, för jag känner att det inte är värt det. Det är ett stort missnöje mot förbunder överlag, säger Liz Lyander.

P4 Gotland har pratat med flera domare och de flesta är mer eller mindre kritiska, särskilt till att några få personer dömer många matcher. Bara en är odelat positiv till domarkommiténs arbete.

Fler domare har slutat, även om jobb och familj också spelat in för dem. De flesta säger att de ville döma fler matcher särskilt i herrarnas division II, där har vice ordföranden i Gotlands innebandyförbund Magnus Pettersson som också är domaransvarig själv dömt 19 av 30 matcher och 7 av 15 matcher i damtvåan under säsongen 2015-2016. Liz Lyander har förståelse för att det kan finnas skäl som gör att man som ansvarig täcker upp när någon är sjuk eller borta.

- Om det upprepas väldigt ofta så börjar man ju fundera på varför det är så. Det är klart man blir misstänksam, och tänker varför fick inte jag den matchen. Det kan vara innan säsongen varför man inte får chans att döma träningsmatcher, säger Liz Lyander.

Ingen av de domare P4 Gotland pratat med dömer för pengarna - utan alla brinner för sporten och dömer för att det är roligt, särskilt i herrarnas division två, även om det är där man är mest utsatt och får mest kritik som domare.

- För mig har det alltid varit att man brinner för det, det är klart att det är extra tillskott i kassan, det kan man inte sticka under stol med, säger Liz Lyander.

Måste man vara lika vältränad som spelarna?

- Det ska man väl vara egentligen. Sen har vi även ett löptest som vi försökte inför. Vill man döma i division 2 herrar måste man ha en viss fysik, säger hon.

I våras spelades sista serien i damtvåan och herrtvåan kommer troligen inte igång. Flera klubbar lägger skulden på Gotlands innebandyförbund och deras höga avgifter och straffavgifter. Liz Lyander vet inte om hon skulle fortsatt om division 2 serierna varit kvar.

- Både ja och nej. Under de omständigheter som råder med Gotland innebandyförbund så är det inte värt det, säger hon.

Flera av de andra domarna är också kritiska till Gotlands innebandyförbund. Och en domare P4 Gotland pratat med som kritiserade utläggningen av macher upplever att kritiken ledde till att han fick döma färre matcher. Liz Lyander vet inte hur domarkommittén förklarat fördelningen av matcher, och hon har inte frågat själv.

- Nej inte så, har jag inte gjort, säger Liz Lyander.

P4 Gotland har sökt Magnus Pettersson för en kommentar, utan framgång.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".