Isabel Enström. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Isabel Enström om Geabs höjning: Inte många kronor

"Det är nödvändigt"
0:51 min

Prishöjningen Geab gör 2017 är inte så stor sett till antal kronor, tycker regionrådet Isabel Enström (MP), regionrepresentant i bolagets styrelse.

Gotlands Energi AB höjer elnätsavgiften med 12 procent vid årsskiftet. Pengarna ska gå till att minska elavbrotten. Höjningen motiveras med att det sker stora investeringar framöver; 188 miljoner.

Regionrådet Isabel Enström (MP), som är en av Region Gotlands representanter i bolagets styrelse:

– Jag tycker att Geab är ett väldigt välskött bolag idag. Det som är problemet är väl att man inte periodicerat höjningen. Allting blir dyrare successivt i samhället och det är inget konstigt att man betalar för att få elen till sitt hus. Tolv procent låter väldigt mycket, samtidigt är det inte många kronor.

Höjningen motsvarar 12 kronor per månad för en lägenhetskund och 78 kronor per månad för en villakund (baserat på en förbrukning på 10 000 kwh/år).

– Jag ser att det är nödvändigt. Köper man en tjänst om att få el till sitt hus av ett elbolag, behöver man få elen dit också och inte oroa sig för att det blir avbrott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".