Profilbild Olle Lundin vid Uppsala universitet
Professor i förvaltningsrätt Olle Lundin. Foto: Leif Kullberg/Uppsala universitet

Professor sågar Förvaltningsrättens dom

Olle Lundin: Domen näst intill obegriplig
3:18 min

Professorn i förvaltningsrätt Olle Lundin anser att Gotlands regionfullmäktige fattat ett olagligt beslut. Han förstår inte domen som säger motsatsen.

Det handlar om det omstridda beslutet i fullmäktige; att hälso- och sjukvårdsnämnden tillåts överskrida sin budget med 80 miljoner. Förvaltningsrätten har kommit fram till att beslutet inte var olagligt.

-Domen är näst intill obegriplig, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Fullmäktige är skyldigt att ange hur beslutet ska finansieras, säger han.

-Nej jag kan inte förstå den.

Den paragraf i lagen som professorn Olle Lundin anser att Förvaltningsrätten inte tittat tillräckligt noga på är den som säger hur en utgift som dyker upp under ett pågående budgetår skall hanteras; det måste anges var pengarna skall tas.

P4 Gotland har sökt den rådman som dömt i målet vid Förvaltningsrätten i Stockholm. Han avböjer att kommentera kritiken mot domen och tillägger att de som har fått avslag har möjlighet att, om de så önskar, överklaga domen till Kammarrätten

Det var på sitt septembermöte som den rödgröna majoriteten i regionfullmäktige tog det ifrågasatta beslutet; att vården på Gotland skulle få kosta 80 miljoner kronor mer än vad Hälso- och sjukvårdsnämnden hade fått att röra sig med i sin budget. För prognoserna pekade på ett så stort underskott att det skulle behöva "monteras ner" en massa vård, som det uttryckts. Den "vården vill ingen se", sade Regionrådet Björn Jansson om hur det skulle bli om vårdpolitikerna istället var tvungna att spara det här beloppet fram till årets slut; bara för att hålla budget.

Men från oppositionen kom det upprörda röster om att detta var ett olagligt beslut; i strid med kommunallagen. Det går inte att ge ett sådant "frikort" att överskrida budget - utan att ange var pengarna ska tas.

Flera partier reserverade sig mot majoritetens beslut; Centerpartister, Moderater, Liberaler och Sverigedemokrater tog alltså avstånd.

Och en ledamot, centerpartistiska Anna Andersson överklagade beslutet, ville få utrett om det rörde sig om ett olagligt fattat beslut eller inte. I sitt överklagande skrev Anna Andersson att beslutet strider mot kommunallagen eftersom det inte anges hur underskottet ska finansieras.

Hon fick medhåll av professorn i förvaltningsrätt Olle Lundin, som i P4 Gotland i den veven sade... "Nu är ju inte det här förenligt med kommunallagen, så det är inte så mycket att diskutera".

Men Förvaltningsrätten i Stockholm kom fram till något annat: Att överklagandena skulle avslås. Både från fullmäktigeledamoten och den privatperson som klagat.

Kommunallagens åttonde kapitel handlar om ekonomisk förvaltning och den tolfte paragrafen gäller utgiftsbeslut under budgetåret: 12 § Om fullmäktige beslutar om en utgift under löpande budgetår, skall beslutet innefatta också anvisning om hur utgiften skall finansieras (Kommunallag (1991:900).

Regionfullmäktiges beslut:

•Regionfullmäktige avslår hälso- och sjukvårdsnämndens begäran om tilläggsanslag.

•Regionfullmäktige medger hälso- och sjukvårdsnämnden att överskrida sin budgetram 2016 med högst 80 miljoner kronor för att kunna upprätthålla vård medlikvärdig kvalitet som i övriga riket för att i bokslutet balanseras.

•Hälso- och sjukvårdsnämnden uppmanas till fortsatta åtgärder för att begränsaunderskottet.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".