Nord Streams gasledning genom Östersjön. Foto: SR Gotland
Nord Streams gasledning genom Östersjön. Foto: Sveriges Radio Gotland

Natura 2000-område kan påverka gasledningen

Naturvårdsverket: Krävs tillstånd för verksamhet som kan ha betydande miljöpåverkan.
2:04 min

Ett nytt Natura 2000-område i havet söder om Gotland kan komma att påverka det planerade bygget av en ny gasledning i Östersjön.

Om regeringen säger ja till Naturvårdsverkets begäran, så slås två redan befintliga Natura 2000-områden ihop och utökas väsentligt. Det innebär i så fall att både både den befintliga och den nya ledning som planeras, kommer att gå rakt igenom det skyddade området. 

Det huvudsakliga syftet är att skydda den lilla valarten tumlaren, men området, som bland annat omfattar Midsjöbankarna och Hoburgs bank, är även viktigt för uppväxande fisk, samt övervintrande sjöfåglar.  

– Om regeringen tar beslutet, blir det utan konkurrens det största Natura 2000-område som hittills beslutats i Sverige, säger Mikael Lindberg jobbar med Natura 2000-frågor på Naturvårdsverket. 

Till ytan blir området tre gånger större än Gotland och både den befintliga gasledningen och den nya ledning som Nordstream vill bygga intill den gamla, hamnar då innanför Natura 2000-området. Och frågan är förstås om det kan påverka bygget av den nya gasledningen? 

– Huvudregeln är att det krävs tillstånd för att bedriva verksamheter som på ett betydande sätt kan påverka miljön i området. Om man ska göra något större ingrepp så är man tvungen att söka tillstånd för det. Och då avväger man vad det blir för påverkan av ingreppet i förhållande till tumlaren och de här naturtyperna och fåglarna som ska skyddas. 

Framför allt är det bygget av ledningen som skulle kunna innebära att miljön påverkas, och i så fall är det länsstyrelsen som gör själva tillståndsprövningen. 

Vad kan en sån prövning resultera i, skulle det rentav kunna stoppa bygget? 

– Det skulle kunna resultera i det, det skulle kunna resultera i att man väljer bättre metoder. 

För att ge tillstånd kan länsstyrelsen ange vissa villkor för bygget, både vad gäller själva placeringen av ledningen – men också hur bygget ska utföras och hur mycket det får bullra eller exempelvis grumla vattnet. 

– Man kan utforma villkor så att det blir så liten påverkan som möjligt på det som ska skyddas, säger Mikael Lindberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".