Johannes Klingvall. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio

Yrkesfiskare: Miljömärkningen gynnar bara storföretag

"Vi har inte råd att certifiera"
2:08 min

MSC-märkningen av fisk får kritik. Certifieringen är för dyr och gynnar bara storföretagen, tycker yrkesfiskare. Johannes Klingvall i Herrvik håller med.

– Det är småfisken vi håller på med och vi har inte råd att certifiera, säger Johannes Klingvall. Och risken är då att man kanske missar en mängd hållbara fisken, alltså där vi fiskar efter matfisk och inte har någon bifångst.

Fram till december 2015 var torsk fiskad i östra Östersjön med bottentrål och krok MSC-certifierad. Men enligt MSC gick det inte att på vetenskaplig grund bevisa att torskbeståndet var i bra skick. Därför togs certifieringen bort.

Johannes Klingvall anser att det fiske han bedriver är hållbart och uthålligt trots att det saknar MSC-certifiering.

– Helt klart. Vi riktar in oss mot konsumentduglig fisk. Vi fiskar ju mat som via förädling går direkt till konsument. Som yrkesman tycker jag att det är ett hållbart fiske. Vi på garn- och kroksidan har inte den kapaciteten att vi skulle kunna slå ut ett bestånd. Vi är beroende av väder och vind mer än någonting annat. Vi har för små enheter för att kunna "plöja på". 

Dyr certifiering

En MSC-certifiering kan kosta en och en halv miljon kronor för ett större bestånd. Antingen är det ett antal fiskare som går samman eller en producentförening som står för kostnaderna.

Johannes Klingvall anser att certifieringen är alltför dyr för att fiskare verksamma i det småskaliga kustfisket ska kunna bekosta den. Han är kritisk till att MSC-cerifieringen som han ser det handlar så mycket om big business, att den gynnar storföretag som har råd att betala. Han tycker också att större vikt borde läggas vid var i världen fisken har fiskats.

Vill ha svensk märkning

– Taiwanesiska gambas är MSC-certifierade, men de är ju fraktade över hela världen. Syftet med Gutefisk är att vi ska ha en gotländsk produkt som är gotlandsmärkt. Det tycker jag är mer värt än MSC-certifiering.

Men hur skulle du önska att det såg ut?

– Jag tycker att det ska finnas en etikett där det står hur fisken är fiskad. Och så att det är märkt på samma sätt som kött och kyckling är märkt idag. Att det framgår att det är svenska producenter. Det ska stå solklart på förpackningen.

 Lyssna också på Kaliber i P1: Håller löftet om miljömärkt fisk?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".