Oljecistern
1 av 2
Jan Karlsson. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio
2 av 2
Jan Karlsson. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio

Geab satsar 15 miljoner på ombyggnad av oljecistern

Geab bygger om oljecistern för 15 miljoner
1:34 min

En av de stora oljecisternerna intill fjärrvärmeverket i Visby ska byggas om till en stor ackumulatortank med varmvatten. Allt för att minska oljeanvändningen.

Satsningen kostar 15 miljoner men Geabs vd Jan Karlsson är nöjd med satsningen som minskar oljeanvändningen.

 Just nu är den stora tanken tom. Den har innehållit olja. Men på sitt senaste styrelsemöte beslutade Geab att 15 miljoner kronor skulle satsas på att bygga om en av de gamla oljecisternerna i Visby till en "ackumulatortank", för vatten. Det är en satsning som ska komma fjärrvärmekunderna till nytta, och ge stabilare fjärrvärme om det skulle bli störningar i produktionen.

Oljecisternen rymmer 7 000 m3 och med sådana mängder hetvatten i lager väntas alltså stabilare drift vid eventuella störningar.

Jan Karlsson talar nu om en bekymmersfri fjärrvärme och att den här satsningen innebär att Geab når 99 procent rent förnyelsebara energikällor i pannorna på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".