Uteservering i Visby hamn. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
Mat och turism ska bidra till ökad tillväxt på Gotland. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Stödmiljoner satsas på mat och turism

Brittis Benzler (V): Det är ett jätteviktigt dokument.
2:09 min

Turism och mat är näringarna som lyfts fram i Region Gotlands nya tillväxtprogram, som kommer att ligga till grund för hur stödmiljonerna från staten ska fördelas.

– Det är ett jätteviktigt dokument. Dels för att samla alla som jobbar för Gotlands utveckling, dels för att vi måste ha ett styrdokument för att kunna ta beslut om de här så kallade Peter Larsson-pengarna, säger Vänsterpartiets Brittis Benzler. 

Peter Larsson är samordnaren som regeringen tillsatte när man beslutade sig för att kompensera Gotland med 100 miljoner kronor i förbindelse med att man gjorde Ojnareskogen till ett Natura 2000-område. Ett beslut som i förlängningen innebär förlorade jobb inom stenindustrin på norra Gotland. Tillväxtprogrammet pekar i grova drag ut hur de 100 miljonerna ska användas – men också hur andra regionala tillväxtmedel ska satsas, berättar Moderaternas Simon Härenstam: 

– Det finns alltid en risk att man går in med de här 100 miljonerna från Peter Larsson, och så blir det lite tomteblosskänsla över det hela och man kanske rusar lite för snabbt. Så det är bra med ett tillväxtprogram och vi behöver också ha genomtänkta projekt för att det ska bli långsiktigt hållbart. 

Och vad säger programmet om hur pengarna ska fördelas? 

– Det pekar ut två styrkeområden, besöksnäringen och mat och livsmedel. Och sen så lyfter det ju utmaningar, det handlar om kompetensförsörjning, bostäder, företagsklimat. Alltså frågor som vi behöver jobba med, säger Brittis Benzler. 

På frågan om vad han anser vara det viktigaste i tillväxtprogrammet, svarar Simon Härenstam: 

– En väldigt viktig del det var ju faktiskt ett tillägg i dag, och det handlar om fokus på norra Gotland. 

Efter ett förslag från Socialdemokraternas Linus Gränsmark enades fullmäktige om att tillväxtprogrammet särskilt ska beakta norra Gotland – och med det tillägget antogs programmet med stor majoritet, det vara bara Feministiskt initiativ som yrkade på avslag.

– Det är väldigt viktigt med enighet i de här frågorna för att kunna få en långsiktigt stark tillväxt på Gotland, säger Simon Härenstam. 

Även en mat- och livsmedelsstrategi för Gotland antogs av fullmäktige, också det i stor enighet. 

– Man kan nästan säga att mat- och livsmedelsstrategin är ett underdokument i förhållande till tillväxtprogrammet, och att vi har lyckats jobba fram dem samtidigt är ju väldigt bra, säger Brittis Benzler. 

– Där är vi överens. Livsmedelsproduktion är jätteviktigt för Gotland och hela lantbrukssidan är avgörande för Gotlands utveckling. Jag tror det är viktigt att man vidareutvecklar den produktion vi har, man ska bygga vidare på det som redan fungerar bra, säger Simon Härenstam. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".