Sista gasledningsröret till Nord Stream i Slite 2012 lastas. Arkivfoto: Lasse Ahnell/SR Gotland
Sista gasledningsröret till Nord Stream i Slite 2012 lastas. Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio

Beslut om Slite hamn tidigast 22 februari

Björn Jansson: Jag har blivit uppringd av försvarsministern
2:08 min

Inte förrän vid sitt februarisammanträde ska Gotlands regionfullmäktige ta beslut om en uthyrning av Slite hamn till Gazprom.

Gasledningen i Östersjön

Det var på en fråga i regionfullmäktige från moderaten Simon Härenstam om kontakterna mellan regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) och regeringen, som Björn Jansson gav tidsplanen. Den 15 december ska tekniska nämnden ta upp frågan, tidigast 22 februari hamnar den på regionfullmäktiges bord.

– Jag har blivit uppringd av försvarsministern Peter Hultqvist som frågade om tidsplanen, och det gjorde han för en månad sedan. Regeringen bereder ärendet. Det är den enda kontakt jag haft med regeringen, och det är den fråga de har gjort. När försvarsministerna var här under Almedalsveckan var det mer praktiska frågor.

Gotland har ju fått en fråga från företaget Gazprom som vill dra en ny gasledning och använda Slite som mellanlagringsplats för sina rör.

– Det besked jag sagt hela tiden är att det är regeringen som ska pröva det. De har miljöprövning och säkerhetspolitisk prövning. Det är regeringen som måste säga vad de anser i frågan. Det är det svar jag kan ge.

Simon Härenstam: Innebär det då att du avvaktar att ta upp för beslut i fullmäktige innan regeringen tagit ställning i frågan?

– Det är det som gäller. Att regeringen har att göra miljöprövning och säkerhetspolitisk prövning. Utifrån det får vi se vad de kommer fram till för besked, svarade Björn Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".