Brev till Jonas Niklasson innehöll avföring
Brevet till Jonas Niklasson. Foto: Privat

Centerpolitiker fick avföring med posten

Jonas Niklasson: Det var inslaget i plast
3:24 min

Jonas Niklasson i Hablingbo har fått ett brev med avföring i. Illa till mods över innehållet kommer han att polisanmäla den anonyme avsändaren.

– Det var en bit toapapper som någon torkat sig i, slagit in det i plast och skickat det till mig, säger Jonas Niklasson som bland annat är ledamot för Centerpartiet i Gotlands regionfullmäktige, samt andre vice ordförande i socialnämnden.

Hur tolkar du försändelsen?

– Det är någon som är missnöjd med något jag är engagerad i. Det kan vara lite av varje faktiskt. Är man engagerad i asylmottagning och flyktingar, romer, socialtjänst, då är man ju i en utsatt situation. Det kan vara vad som helst.

Hur känns det att få ett sånt brev?

– Först får man naturligtvis en obehagskänsla och en skamkänsla. Man tänker: "Just till mig är det någon som skickar bajs." De flesta tror jag reagerar så, att skiten sitter fast på en själv.

Jonas Niklasson tror att de flesta som får bajs skickat till sig själva vill begrava det och hålla tyst. Men med hans olika engagemang går det inte, säger han.

– Det kan inte jag göra i min roll. Om inte jag vågar stå för det här,  protestera och ge det här skitbrevet ett ansikte, vem ska då göra det?

– Det är så väldigt många duktiga människor som är politiskt engagerade som råkat så mycket värre ut, som får så mycket hätskare drev emot sig. Så mycket hot. Speciellt om man är kvinna, om man är ung kvinna, om man är engagerad inom feministiskt initiativ, eller hos vänstern, flyktingar... Det triggar igång mycket värre reaktioner än det jag får, som femtioårig vit man, som har arbete och makt. Jag har inget att skämmas över och inte de andra heller, i sitt engagemang.

– Jag tänker inte ägna mig åt det här sedan, utan det får polisen göra, säger Jonas Niklasson, som med brevskickaren hellre skulle vilja reda ut vad problemet gäller.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".