Polisen bevakar fastigheten
Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio

Råndömd som friades får skadestånd

En man dömdes för grovt rån av Gotlands tingsrätt men friades av Svea Hovrätt. Nu får han 138 000 kronor för de fyra månader han var häktad.

Natten mellan 9 och 10 december 2015 blev en äldre man i Othem brutalt överfallen och rånad i sin bostad av tre maskerade män. De misshandlade honom och tvingade till sig nycklarna till vapenskåp och kom över flera vapen och ammunition.

Tidigare på dagen hade två av männen som senare dömdes av tingsrätten hälsat på och frågat om vapen. Den man som nu får skadestånd var inte med då, och polisen hittade inga spår efter honom i huset.

Men i mannens bostad i Visby fanns en väska med rånoffrets blod på och i väskan fanns ammunition från rånet och en rånarluva. Och på ett par av mannens byxor som hittades i en av de dömda männens bil fanns också den äldre mannens blod.

Det tillsammans med uppgifter från telefonavlyssning och en intensiv mobil och sms kontakt mellan honom och de andra räckte för att Gotlands tingsrätt skulle döma honom till 4,5 års fängelse för grovt rån - men redan då ville domaren fria mannen.

När fallet togs upp i Svea hovrätt i somras friades han helt, även om domstolen ansåg att bevisen i och för sig var besvärande för mannen. Men de var inte tillräckliga för att binda honom till rånet.

Och eftersom han var anhållen och häktad från mitten av februari till mitten av juni utan att sedan dömas för brottet så har Justitiekanslern, JK, beslutat att han ska få ersättning på 138 000 kronor för det lidande han uttsattes för genom att vara frihetsberövad så länge. Mannen hade genom sin advokat bara begärt 100 000 kronor.

De andra två männen dömdes även i hovrätten till fängelse, även om en av dem fick sitt straff kortat med ett halvår. Båda överklagade till Högsta domstolen som sa nej till att pröva det ena fallet. Den andre mannen tog själv tillbaka sitt överklagande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".