Hanna Westerén och Jesper Skalberg Karlsson. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Hanna Westerén och Jesper Skalberg Karlsson. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Gotlands riksdagsledamöter är inte överens om regionreform

Jesper Skalberg Karlsson (M): Det blir inte billigare vård för att man drar om strecken på kartan
5:59 min

Hanna Westerén (S) och Jesper Skalberg Karlsson (M) sitter i riksdagen för Gotland. Hon är för regionreformen - han är emot.

Regeringen förhandlar med den borgerliga alliansen i riksdagen om att dagens 21 län ska bli 6 nya storregioner och hoppas nu få med sig Centerpartiet på att genomföra reformen. 

P4 Gotland träffade öns två riksdagsledamöter i pausen vid regionfullmäktiges senaste möte. För Hanna Westerén som är för reformen är det vårdens ekonomi som är huvudfrågan.

- Jag är i grunden väldigt positiv till en ny regionindelning. Det är ganska uppenbart som många av våra välfärdstjänster utvecklas att vi behöver större och mer bärkraftiga regioner, säger hon.

Jesper Skalberg Karlsson är emot, och han tycker inte att det nuvarande förslaget skiljer sig så mycket från det som en borgerlig alliansregering skrotade.

- I stort så är det samma förslag, jag var kritisk då och jag är kritisk nu, säger han. 

P4 Gotland har berättat att politiker i Stockholms läns landsting vill bilda ny storregion på egen hand utan Gotland. Jesper Skalberg Karlsson har inga synpunkter på det utan tycker att det är en fråga för Stockholm, men Hanna Westerén är kritisk.

- Självklart måste man respektera vad politiker i olika församlingar vill, men det skulle bli väldigt rörigt. Om Stockholm går först och sen kommer Gotland på efterkälken det vore otroligt olyckligt, säger hon.

Hanna Westerén ser regionreformen som ett sätt att lösa välfärdens finansiering, särskilt vården. Men Jesper Skalberg Karlsson tror inte att sex nya storregioner gör någon skillnad.

- Det blir inte billigare vård för att man drar om strecken på kartan, säger han.

Han påpekar också att det inte bara är Gotland som har svårt att få pengarna att räcka till vården.

- Tittar vi på Stockholms läns landsting har de högre landstingsskatt än oss och de har en lägre täthet på vårdcentraler, så det finns en risk att vi får högre skatt och färre vårdcentraler, säger Jesper Skalberg Karlsson.

Hanna Westerén tror att regionreformen är det bästa för Sverige, och det bästa för Gotland är att redan från början ingå i den nya Stockholmsregionen.

- Det är fortfarande min förhoppning att vi kommer ingå i en större Stockholmsregion, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".