Staffan Scheja och Perolof Kallings från Gotlands kammarmusikfestival.
Staffan Scheja och Perolof Kallings från Gotlands kammarmusikfestival. Foto: Arkiv. Jenny Pettersson/Sveriges Radio

Kammarmusikveckan på Gotland ska bli mer jämställd

Agneta Emmervall: Det här är ett jämställdhetsprojekt
1:30 min

Gotland Chamber Music festival, får ta del av de 5 miljoner kronor Musikverket delar ut i landet för att stödja för jämställd artistbokning.

Pengarna delas ut till festivaler runt om i landet för att fler kvinnliga artister ska anlitas. Kammarmusikveckan på Gotland ansökte om bidrag till fem kvinnliga artister och får 125 000 kronor i stöd.

- Hela musikvärlden är ju som de flesta vet ganska manligt dominerad, och så är det ju för Chamber Music också. Men vi har alltid haft många framstående kvinnliga artister, säger Agneta Emmervall, verksamhetsledare Gotland Chamber Music.

Hon förklarar att kammarmusikveckan är speciell, det handlar inte bara om konserter, utan man övar tillsammans och umgås mycket. Artisterna kan även ha med sig familj och barn.

- Det blir väldigt mycket lättare för många kvinnliga artister. Jag har hört det under många år att de uppskattar det, säger Agneta Emmervall.

Gör inte männen det?

- Det är självklart att de också gör det, men det är fortfarande så att de kvinnliga tycker det är besvärligare om man inte har möjlighet att ha med sig barnen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".