Ayman Aboulaich. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Ayman Aboulaich. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Polisen: Allvarligt om man vill påverka demokratiska processer

Ayman Aboulaich: Det finns saker polisen kan göra
2:07 min

Polisen har inlett en förundersökning av fallet med centerpolitikern Jonas Niklasson, som fått brev med avföring skickat till sig.

Kriminalpolisen Ayman Aboulaich säger till P4 Gotland att det finns saker polisen kan göra, förhör med bland annat Jonas Niklasson och andra, teknisk undersökning av kuvertet och innehållet, i jakt på fingeravtryck och DNA. 

Just nu gäller undersökningen brevet som Niklasson fick. Om det finns kopplingar till andra tidigare bajsbrev återstår att se.

–Det är viktigt att poängtera att det är händelser som skett historiskt. Att det inte är brev som nu skickats till flera mottagare.

Hur ser du på den här typen av brott?

– Ett ofredande är ett ofredande. I det här fallet riktas brevet mot en person som är engagerad politiskt. Det ökar allvarligheten i brottet, att man vill påverka på något sätt. Vill påverka demokratiska processer.

Just nu finns ingen misstänkt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".