Eva Nypelius och Björn Jansson
Eva Nypelius och Björn Jansson. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Besvikelse på Gotland efter regionbeskedet

Hör regionrådet Björn Jansson (S) och oppositionsrådet Eva Nypelius (C)
2:44 min

Gotlands regionstyrelseordförande Björn Jansson (S) tror fortfarande på storregioner, efter att samtalen om storregioner avslutas efter avhopp.

Centerpartiet och Kristdemokraterna hoppar av samtalen om storregioner. Därmed blir det svårt för regeringen att nå en överenskommelse.

Centerpartiets gruppledare och vice ordförande Anders W Jonsson säger att regeringen inte har velat gå Centerpartiet till mötes i flera frågor. Därmed har förhandlingarna brutit samman.

– Det är tråkigt att man inte kunde få en bred uppslutning. Man borde kunnat ta ett varv till, säger Björn Jansson som tror att större regioner skulle vara bra för Sverige.

Det är ännu oklart vad avhoppet betyder för den planerade sammanslagningen av Gotland med Stockholm.

– Vi har behov av att komma in i större sammanhang vad gäller sjukvården, säger Björn Jansson. Det innebär att vi nu får ta andra vägar för att diskutera samarbete och hur vi kan minska våra kostnader för hälso- och sjukvård.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".