Lägenheter i Visby. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Gotland i framkant med boende åt flyktingar

Tarek Berkdar: Vi vill tänka integration
1:08 min

Gotland har lyckats bättre än de flesta andra kommuner med att ta emot och erbjuda boende åt flyktingar som fått uppehållstillstånd.

145 personer med uppehållstillstånd som enligt lag ska placeras på Gotland har tagits emot och fått boende, vilket motsvarar 80% av alla som blivit anvisade hit, alltså 192 personer. Bostäder finns snart åt alla som ska placeras och Tarek Berkdar, som är projektledare för bosättning av nyanlända betonar att Region Gotland försöker att tänka långsiktigt när det gäller placeringarna.

– Till och med i dag här på Gotland har vi anvisat alla till förstahandskontrakt för att vi vill tänka integration och inte bara ta emot, säger Tarek Berkdar.

Riksdagen har bestämt att varje kommun har i uppdrag att ordna boende åt ett visst antal flyktingar med uppehållstillstånd. Gotlands uppdrag är att fixa bostäder åt 192 flyktingar. Just nu har 145 personer tagits emot på ön och fram till årsskiftet kommer med största sannolikhet alla de 192 som lagen kräver att vara här, och de ska också ha erbjudits boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".