Trafikläraren Ulf Gardelius
Trafikläraren Ulf Gardelius. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Trafiklärarens bästa tips för säker bilkörning

Ulf Gardelius: Det blir färre småkollisioner
5:58 min

Att köra miljösmart - så kallad echodriving - är ett av trafikläraren Ulf Gardelius bästa tips för att öka trafiksäkerheten.

Det har skett en hel del trafikolyckor på de gotländska vägarna den senaste tiden. Bara under oktober och november har P4 Gotland rapporterat om ett tiotal olyckor.

Samhällets allt mer hetsiga tempo tror Ulf Gardelius smittar av sig i trafiken.

- Hela grundproblemet handlar om att anpassa hastigheten. Trafiken blir lidande av att man har så bråttom. Jag tror att man tänker att bilen bara är ett sätt att transportera sig från en plats till en annan så snabbt som möjligt.

Ulf Gardelius tycker att det märks i trafiken på att folk gör dumma omkörningar och tränger sig före varandra.

- Det är ju ganska dumt om man tänker på att det ändå inte går att tjäna någon tid i stadstrafik. Det är ju ändå rött där framme.

Sedan 2006 ingår sparsam körning, så kallad echo-driving, i körkortsutbildningen. Ulf Gardelius ger ett exempel genom att släppa på gasen i väldigt god tid innan trafikljuset som slagit om till rött. Och lagom till att han sakta rullat fram till trafikljuset så slår det om till grönt utan att han har behövt stanna bilen.

- De flesta sänker bränsleförbrukningen men de minskar också körtiden, säger han. Och blir samtidigt säkrare bilförare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".