Bostadsbygge i Visby. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
Bostadsbygge i Visby. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Bommad byggbonus "föll mellan stolarna"

Anders Lindholm: Jättetråkigt, bara att beklaga
2:56 min

Region Gotland missade sex miljoner kronor från Boverket i byggbonus. Inga muntra miner i regionstyrelsen bland de beslutsfattare P4 Gotland träffat.

Det är dåligt ljud på inspelningen; men det är regionstyrelsens ordförande, Socialdemokraten Björn Jansson, som säger "pinsamt" om missen. Och det är oppositionsrådet Eva Nypelius, Centern, som syrligt läxar upp den rödgröna majoriteten för att inte ha sett till att plocka hem flera miljoner som den egna rödgrönfärgade regeringen lagt ut för hämtning.

P4 Gotland har förstås försökt ta reda på hur det kan komma sig att Region Gotland inte såg till att söka om de pengar som skulle ha gett Gotland ett okänt antal miljoner, kanske sex i byggbonus. Så var gick det snett?

Anders Lindholm är Region Gotlands explotateringsstrateg och han förklarar att ingen helt enkelt hade ansvar att söka.

-Det finns inget uttalat ansvar just för bidragsansökningar när det gäller bostäder. Det här har tyvärr ramlat mellan stolarna. Det är jättetråkigt, säger Anders Lindholm.

Regionen har undersökt möjligheten att söka i efterhand men fått nobben av Boverket.

-De säger "tyvärr", potten med pengar är utdelad, säger Lindholm.

Det rör sig om pengar från Boverket för 2016 som skulle ha givit ett välkommet utfall för Gotland, men regionen hade inte ansökt.

-Jättetråkigt, det är bara att beklaga. Vi ser till att upprätta rutiner och rätta till, till nästa år, säger Anders Lindholm.

Regiondirektören Peter Lindvall informerade regionstyrelsen om detta idag och ledningskontoret har fått i uppdrag att förtydliga exploateringsprocessen för att bland annat säkerställa att regionen får del av de statsbidrag som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".