Högbyskolans idrottslärare
Marie Eneqvist kommer att sluta undervisa i idrott och hälsa på Högbyskolan i Hemse och istället sadla om till studie- och yrkesvägledare. Foto: Sanne Svensson/Sveriges Radio

Öns högstadieskolor saknar behörig studie- och yrkesvägledare

"En utmaning att hitta studievägledare"
2:28 min

Det saknas studie och yrkesvägledare hos Gotlands sju kommunala högstadieskolor. Rektorer och lärare har fått ta den rollen.

– Situationen är väldigt ansträngd. Vi har lyst ut tjänster i fyra omgångar det här året, men har tyvärr inte fått napp någon gång, säger Carina Levander, studievägledare på Wisbygymnasiet.

Vad måste göras för att lösa det här problemet?

– Jag skulle kunna tänka mig att Gotland inte är det första stället man tänker på, då det är gott om jobb i Sverige. Så jag vet inte riktigt hur vi ska komma ur det här. Jag tror helt enkelt att vi får hjälpas åt allihop. Både vi som är gamla i gården och de nya, säger Carina Levander.

Marie Eneqvist har undervisat i idrott och hälsa i över 20 år. Men nu har hon nu valt att sadla om, sedan hon börjat märka att kroppen inte orkar lika mycket som tidigare.

– Jag orkar inte riktigt tempot längre, men jag älskar att jobba med barn och nu får jag chans att fortsätta med det. Det har ordnats en intern utbildning av Region Gotland. Vi ska gå nio dagar utspritt över ett halvår och så får jag börja jobba i ett år nu som studie- och yrkesvägledare, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".