Mjölkbonden Håkan Nilsson vid Bomunds i Hammaren i När
1 av 4
Håkan Nilsson vid Bomunds i Hammaren i När. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Solceller på kostall vid Bomunds i Hammaren i När
2 av 4
Solcellerna sitter på taket till kostallet. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Kvigor i När
3 av 4
Kvigor. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Mjölkbonden Håkan Nilsson vid Bomunds i Hammaren i När
4 av 4
Håkan Nilsson vid Bomunds i Hammaren i När. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Solceller på ladugårdstaket smart affär för bönder

"På 7-10 år ska det vara fullt betalt"
2:49 min

Håkan Nilsson i När har solceller på kostallet. EU:s satsning på förnyelsebar energi gjorde att han fick bidrag till 40 procent av investeringen.

De riktade insatserna för att styra över till miljövänlig energiproduktion börjar få effekt.
Regeringen föreslog i förra veckan en skattesänkning på stora solcellsanläggningar i Sverige.
Sedan tidigare finns det ett investeringsstöd man kan söka, och via staten få 30 procent av kostnaderna betalda för anläggningen.

Dessutom finns det ett särskilt ROT-avdrag för solenergibyggen och så kan man dra av på skatten om man med sina solceller bidrar med överskottsel till elnätet.

Enligt en sammanställning som P4 Gotland gjort har hittills staten och EU i reda bidragspengar utbetalat 8,4 miljoner kronor, varav en miljon kommer från EU i ett riktat lantbruksstöd.

Totalt fanns 1,6 miljoner kronor i EU stöd för lantbrukare och landsbygdsföretag som vill satsa på solel och förnyelsebar energi som fliseldning. Nästan en miljon har betalats ut på Gotland av länsstyrelsen, men det finns pengar kvar att söka.

Mjölkbonden Håkan Nilsson vid Bomunds i Hammaren i När har fått 40 procent i bidrag till sina solceller, och det gör att han snabbt kan räkna hem investeringen. På 7-10 år är den betald, sedan har han gratis el och kan även sälja det han inte använder själv.

Men det går år mycket el för att kyla mjölken och driva fläktar och annat på gården, trots att den med dagens mått är liten. 50 mjölkkor, vilket innebär omkring 115 djur totalt i stallarna.

Och även om mjölkkrisen övergått i mjölkbrist så är marginalerna små, och då är stödet viktigt, enligt Håkan Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".