Gotlands slagteri. Foto: Ib Green-Petersen / Sveriges Radio
1 av 2
Gotlands slagteri. Foto: Ib Green-Petersen / Sveriges Radio
Tomas Strandberg
2 av 2
Tomas Strandberg. Foto: Sveriges Radio

Gotlands Slagteri: Ingen överraskning för oss

Tomas Strandberg: Jag ser inte att vi skulle kunnat ha gjort något
5:50 min

Det är givetvis extra känslosamt när det är barn inblandade, säger Tomas Strandberg, vice vd på Gotlands Slagteri, om det nationella ehecutbrottet.

Tre barn har drabbats av njursjukdom efter att de ätit kött, som varit smittat av ehec. Sammanlagt har 20 personer runt om i Sverige blivit sjuka av ehecbakterier. De smittade har det gemensamt att de ätit köttfärs eller kebabspett. Smittkällan har spårats ner till gotländsk gårdsnivå.

Tomas Strandberg säger till P4 Gotland att företaget förberett sig för att slakteriet skulle kunna drabbas av ehecsmittat kött. Nu ska de utreda vad som gått snett.

–Vi har kommit fram till att vi har en korrekt process. Vi har själva ställt extra krav på oss. Ändå har ett antal bakterier sluppit ut.

Vad hade ni kunnat göra för att köttet inte skulle ha konsumerats?

– Jag ser inte att vi skulle kunnat ha gjort något i det här fallet. Den här bakterien finns. Den kommer in till oss. Vi ska se till att minimera den. Den kommer sannolikt ibland att slippa igenom.

Så det är något man får vänja sig vid?

– Ja. Det kan ske. Man kan dra en parallell till salmonella, där man är mer påläst och kunnig om att den finns. Ehec är inte lika känd att den existerar. Men det är samma problematik: Inte blanda köksredskap. Se till att hetta över 70 grader. Då är ehec, salmonella, campolybakter, listeria; alla de bakterierna ett minne blott.

– Vårt jobb är att slakta rent och vi jobbar stenhårt med det varje dag. Det finns dock en minimal risk att det kan slippa ut.

Hur kommer ni att hantera djur från den aktuella gården nu?

– Vi gör extra provtagningar. Djuren kommer in sist på dagen och slaktas i en långsam takt, så att vi med säkerhet kan säga att de är helt renslaktade. Efter slakten ska djurkropparna kylas ner. Då gör vi det i en "arrestkyl", det vill säga de hänger inte tillsammans med andra djurkroppar. På alla test vi gjort på den här uppfödaren finns ingen ehec överhuvudtaget. När vi får det beskedet kan vi frisläppa köttet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".