Kjell Samuelsson, grundare till Hemlösas förening på Gotland.
Kjell Samuelsson har skapat nya hem åt flera personer som tidigare varit hemlösa på Gotland genom initiativet Hemlösas förening. Foto: Sanne Sensson/Sveriges Radio

Antalet hemlösa i Sverige ökar – men på Gotland har det planat ut

"Det är lika många hemlösa här idag som för ett par år sedan"
3:04 min

Den ökning av antalet hemlösa som sker i Sverige idag, började på Gotland redan för fem år sedan. Och nu har den stannat av, menar föreståndaren för Birkagården.

Enligt Stockholms Stadsmissions nya rapport beror ökningen av antalet hemlösa i Sverige på låga inkomster och att kommunerna – som har ansvaret för att se till att det byggs nya bostäder – inte gör tillräckligt. Men på Gotland har ökningen planat ut, menar Tommy Wissing, föreståndare för natthärbärget Birkagården i Visby.

– Ökningen som de pratar om började här på Gotland redan för 4-5 år sedan, men det har börjat plana ut nu. De vi känner till idag som är akut bostadslösa är ungefär 15 stycken, men det finns givetvis ett stort mörkertal. Förr kom det mest hit personer med missbruksproblem. Men sedan 5 år tillbaka är det personer som bara har dålig ekonomi, som bor här till och från också, berättar han.

Kjell Samuelsson som också jobbar på Birkagården, startade Hemslösas förening på Gotland för ett par år sedan. Förening ger hemlösa en möjlighet till ett eget boende – där de själva är med i bygg- och renoveringsprocessen.

– Det började med en kille som ville ställa sin husvagn här hemma på gården. Sen har det växt vidare efter hand och idag har vi fem åretruntbostäder här, säger han.

Vad är det som driver dig i ditt arbete?
– Att man ser behovet och glädjen hos dem som får en egen bostad efter att ha levt utsatta under en längre tid. Det är jättestimulerande. Vi hjälps åt här, med allt från att byta glödlampor till att bygga nya bostäder. Jag har hyrt ut bostäder på annan ort till vanligt folk, men det är ju inte alls lika roligt. De gnäller ju om allt. Mina nuvarande hyresgäster har en helt annan tacksamhet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".