Plan på Visby flygplats. Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio
Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio

Så mycket dyrare blir flygresan - om förslaget går igenom

Resenärer vid Visby flygplats om förslaget
1:37 min

För att minska flygets klimatpåverkan föreslår regeringens utredare en ny flygskatt. Det innebär bland annat en skatt på 80 kr för resor inom Sverige.

Idag presenterar regeringens utredare sitt förslag till en ny flygskatt och syftet är enligt direktiven att flygets klimatpåverkan ska minska. En majoritet i riksdagens trafikutskott försöker dock stoppa förslaget omgående.

Däremot är svenska folket positivt inställda till en ny flygskatt. Det visar en ny Sifomätning som genomförts på uppdrag av Naturskyddsföreningen. Drygt 70 procent av svenskarna är ganska eller mycket positiva, medan 20 procent är ganska eller mycket negativt inställda till skatten. Även flygresenärerna här på Gotland verkar positiva till den nya skatten.

– Vi kommer inte sluta flyga och jag tror vi måste göra något för miljön, säger en av resenärerna vi pratade med på Visby Flygplats.

Enligt förslaget ska skatten införas i januari 2018 och regleras i tre olika nivåer.

  • En ny skatt på 80 kronor för resor inom Europa.
  • En ny skatt på 430 kronor för resor till andra kontinenter.
  • En ny skatt på 280 kronor för resor till platser som ligger helt eller delvis utanför Europa och som ligger högst 600 mil från Arlanda.

Skatten på 280 kronor skulle till exempel kunna gälla för resor till Istanbul som ligger drygt 210 mil från Stockholm och som ligger delvis i Europa och delvis i Asien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".