Andreas Nypelius, vice ordförande i LRF Gotland. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio
Andreas Nypelius, vice ordförande i LRF Gotland Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio

Nu ska Gotland enas om lantbruksvattnet

Anders Nypelius: Vi får aldrig använda annat än ytvatten
2:06 min

Hotet om torrare somrar kräver en plan. Idag har regionen, länsstyrelsen och Gotlands lantbrukare helt olika bilder av vad som ska göras.

Klimatexperter förutser en allt torrare framtid för Gotland och det hotar dricksvattentillgången, men också odlingslandskapet och lantbruksnäringen. Alla vet att något måste göras för att få odlingsvattnet att räcka, men någon gemensam plan finns idag inte. Tvärtom, säger LRF:s viceordförande Andreas Nypelius.

– Det hjälper inte om regionen utreder våtmarker om man inte har markägarna med sig. Vi kanske inte alls tror på våtmarker som bästa lösningen, säger han.

Bristen på samsyn är idag ett stort hinder för att det ska hända något i kampen om att hushålla med vattnet till Gotlands odlingsmark. Många vattenprojekt pågår, men utan samordning. Ibland motarbetar projekten varandra, enligt Andreas Nypelius.

Nu startar ett projekt för att råda bot på detta: Vattnet i odlingslandskapet.
LRF är initiativtagare men Region Gotland och Länsstyrelsen är med. Det första som ska göras är en förstudie som ska vara klar i mars. Därefter ska arbetet ske i arbetsgrupper, och kompletteras med träffar och utbildningsdagar med bland annat klimatexperter. I förstudien ska man se över var det finns marker som är lämpliga till att till exempel  bygga vattenreservoarer.

– Det gäller också att ta hand om vattnet i diken och kanaler. Genom att till exempel bygga dammluckor så att vi kan släppa ut vatten när vi behöver torrlägga, och dämma igen och behålla vatten under odlingssäsongen när vi behöver vattnet till våra grödor, säger Andreas Nypelius.

Nypelius har själv en damm med plats för 70 000 kubikmeter vatten. Den är cirka 4 hektar stor, och är också en kväve och fosforfälla. Sju meter djup är den som mest. Långs ena änden är den lägre och där trivs fåglarna, enligt Andreas Nypelius.

Tillgången till vatten har gjort att han kunnat satsa på andra grödor, som grönsaker, och fått en större mångfald i lantbruket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".