Anders Thomasson. Foto: Sveriges Radio
Anders Thomasson Foto: Sveriges Radio

Boende på Sudret kritiska till utspel om slopad serviceort

Anders Thomasson: Jag hoppas ju att vi kan få våra politiker att tänka till
4:33 min

Varken Burgsvik, Katthammarsvik eller Lärbro nämns som serviceorter i underlaget till Region Gotlands nya servicestrategi. Något som väckt reaktioner.

– Vi kommer inte att ha samma servicenivå på alla ställen på Gotland utan vissa orter i vissa geografiska områden kommer att ha en lägre service.

Så sa regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) när han under tisdagen kommenterade underlaget till en ny servicestrategi i P4 Gotland. Strategin kommer att ange ramarna för hur utbudet av skolor, äldreboenden, vårdcentraler, bibliotek och idrottsanläggningar ska se ut på ön i framtiden. Men tre av dagens nio serviceorter, pekas inte ut som serviceorter i det nya underlaget: Burgsvik, Katthammarsvik och Lärbro. 

– Jag kommer ihåg när vi diskuterade det här för många år sen, då ville ju alla orter bli en serviceort för då skulle man ju få både vårdcentral och allt möjligt. Och så kan vi inte ha det utan vi måste inse att samhället kommer att organiseras på lite olika nivåer, säger Björn Jansson.

Han påpekar dock att det kommer det att finnas en högre service i Hemse på södra Gotland, och i Slite på norra delen av ön.

Björn Janssons uttalanden fick Anders Thomasson, tidigare regionchef för Svenskt näringsliv, att reagera. Han skrev ett bekymrat inlägg på Facebook om vad han hade hört – ett inlägg som fått många kommentarer och reaktioner. 

– Jag vet ju hur viktigt det är med Burgsvik för Storsudret och den service vi har. Den i och för sig begränsade service vi har i dag men som är jätteviktig för oss som bor därnere, säger han. 

Om Burgsvik, Katthammarsvik och Lärbro inte längre pekas ut som serviceorter befarar han att det blir lättare för regionen att dra in den service som finns. 

– Jag hoppas ju att vi kan få våra politiker att tänka till, säger Anders Thomasson som hoppas att fler nu ska reagera och engagera sig i frågan. 

Underlaget till servicestrategin ska nu ut på remiss till Region Gotlands olika nämnder som ska tycka till och komma med förslag innan själva strategin klubbas av regionfullmäktige, vilket tidigast kan ske i vår. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".