Skiss över kryssningskaj i Visby. Foto: Region Gotland
Foto: Region Gotland. Montage: Sveriges Radio

Oväntat stort intresse för kryssningskajen i Visby

"Gotland och Visby har tidigare seglats förbi"
1:31 min

Bolaget som ska driva kryssningskajen i Visby räknar med att om några veckor ha 100 000 passagerare bokade till invigningsåret 2018.

60 000 passagerare är redan inbokade för kryssningsbesök premiäråret 2018 när Visbys kryssningskaj invigs. Detta trots att kryssningskajen endast marknadsförts på mässor för kryssningsrederier. Arnt Møller Pedersen, som är kryssningsansvarig på Copenhagen Malmö Port, bolaget som ska driva kajen i Visby räknar med att inom några veckor ha 100 000 bokade passagerare till 2018.

– Gotland och Visby har länge blivit förbiseglat, säger han.

Kryssningskajen gör det möjligt för de hittills för stora fartygen att angöra Visby. Stefan Persson som är näringslivchef vid Region Gotland är överraskad över det goda bokningsläget.

– Så här tidigt är det lite mer än vad vi räknat med.

Första april 2018 invigs kajen och 29 april kommer det första kryssningsfartyget till Visby. Men arbetet är långt ifrån klart.

– Det är intensivt just nu, bussfrågan är het. Det finns logistiklösningar som ännu inte är klara men vi har goda förhoppningar om att hitta lösningar till 2018. Det finns en stark vilja från näringslivet, säger Stefan Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".